Kinderen die ’s nachts vaak wakker worden en bij hun ouders in bed willen slapen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vraag:
Mijn zoon is vier jaar en heeft het volgende probleem: Hij wordt vaak wakker in de nacht. Wanneer hij wakker wordt begint hij te huilen en gaat hij op zoek naar zijn moeder. Wetende dat hij met zijn jongere broertje alleen op een kamer slaapt en hij erg afhankelijk is van zijn moeder. Adviseer ons moge Allah u belonen, hoe los ik dit probleem op?

Antwoord:
Vele kinderen houden ervan om naast hun ouders te slapen omdat dit hun het gevoel geeft dat zij niet alleen zijn. Het geeft hun extra gevoel van veiligheid en genegenheid.

Wanneer uw kind niet aan gezondheidsproblemen lijdt, dan is het in de meeste gevallen zo dat hij dit soort gedrag vertoont om te testen wat de grenzen zijn en hoe ver hij kan gaan. Het is dus uitermate belangrijk dat men het kind met vastberadenheid (wel op een zachte manier) leert wat de grenzen zijn en hoe ver hij kan gaan. En dat het kind weet dat hij niet verder kan gaan dan de aangegeven grenzen.

Er zijn verschillende stappen die u kunt ondernemen om uw kind minder naar uw kamer te laten komen:

  • Wanneer het kind naar uw kamer komt, breng hem dan meteen terug naar zijn kamer en zeg tegen hem: ‟Het is nu tijd om te slapen.”
  • Herhaal het bovengenoemde zinnetje (‟Het is nu tijd om te slapen.”) wanneer dit nodig is, zonder emotie en zonder met hem in discussie te gaan. Want wanneer het kind ziet dat jullie bezorgd zijn om hem en jullie genegenheid tonen jegens hem, zal zijn motivatie toenemen om alsnog bij jullie in de kamer te komen. Zorg er dus voor dat je hem niet omhelst noch kust wanneer hij naar jullie toe komt.
  • Wees ijverig in het bovengenoemde zodat het kind jullie vastberadenheid, dat hij in zijn kamer slaapt, niet breekt. Want het kan zijn dat hij aan het testen is om te zien hoe lang het duurt voordat hij weer naar jullie kamer kan komen om naast jullie te slapen.
  • Houd jullie emoties in bedwang wanneer jullie hem naar zijn kamer terugbrengen. Het tonen van emotie zal dit gedrag (d.w.z. het iedere keer naar jullie kamer komen) bij hem versterken, want hij ziet dan dat jullie een zwak hebben voor hem.
  • Sluit de deur van zijn kamer niet. Laat de deur echter op een kiertje zodat het licht van de gang hem bereikt. Want angst kan zijn psychische gesteldheid verergeren waardoor zijn behoefte zal toenemen om bij jullie te zijn.
  • Laat het kind slapen samen met zijn favoriete speeltje of pop. Want dit zal hem meer binden met het speeltje of pop waardoor zijn behoefte dat jullie bij hem in de buurt zijn zal afnemen.

Vergeet niet om iedere keer terug te keren naar Allah wanneer jullie een moeilijkheid ondervinden. Ik vraag Allah om u bij te staan in uw opvoeding en corrigeren van uw kinderen. En dat Hij hen (de kinderen) voor jullie en voor alle andere moslims een verrukking laat zijn. Want, voorwaar Hij is Assamie’ (de Alhorende), al-Moedjieb (Degene die de smeekbeden beantwoordt).

Moge Allah u belonen.


Zie officiële website van de Shaykh: http://shrajhi.com/Consults/ID/16
Shaykh `Abdoel-`Aziezar-Raadjihie
Vertaler: Youssef aboe Safiyyah