Vraag:
Is het voor een persoon toegestaan om staand te urineren? Wetende dat niets van urine op het lichaam of kleding terecht komt?

Antwoord:
Er is niets mis mee om staand te urineren.

Vooral wanneer dit nodig is, de plek afgeschermd is, niemand de `awrah van degene die urineert ziet, en zonder dat er iets van spetters op iemand terecht komt. Dit, volgens hetgeen wat authentiek is vastgesteld op gezag van Hoedhayfah (moge Allah tevreden zijn met hem):

‟Dat de profeet (vrede zij met hem) bij een vuilnisbelt van een volk kwam en vervolgens staand urineerde.” (Boecharie en Moslim)

Maar het is beter om zittend te urineren. Want dit is hetgeen wat de profeet (vrede zij met hem) het vaakst deed. En dit (zittend urineren) is het beste met betrekking tot het bedekken van de `awrah en het beschermen tegen spetters van urine.


Shaykh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz


Vraag:
Is het voor een persoon toegestaan om staand te urineren? Wat is de regelgeving hieromtrent?

Antwoord:
Het is afgeraden voor een persoon om staand te urineren behalve wanneer dit nodig is. Zoals wanneer iemand ziek is en niet in staat is om te zitten. Er is dan niets mis mee om staand te urineren.

Of wanneer een persoon zichzelf zal vervuilen bij het zitten omdat de plek vies en onrein is. Of dat een persoon zichzelf zal vervuilen vanwege (bijvoorbeeld) klei wanneer hij zou zitten.

Het is dus niet erg om staand te urineren wanneer men een excuus heeft. Echter wanneer men geen excuus heeft dan is het afgeraden om staand te urineren. Want dit kan een reden zijn dat een persoon getroffen wordt door onreinheden en urine spetters.


Shaykh Saleh Ibn Fawzan al-Fawzan


Vertaling: Youssef aboe Safiyyah