Mag een vrouw zonder mahram Hadj verrichten?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Vraag:
Ik ben van plan de Oemrah (kleine bedevaart) samen met mijn zus, haar man en mijn moeder te gaan verrichten in de maand Ramadan, is dit toegestaan?

Antwoord:
Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Boodschapper.

Het is voor jou niet toegestaan om samen met hen te gaan, omdat de man van je zus geen mahram [1] van je is. Het is overgeleverd door Ibn Abbaas dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Het is niet toegestaan voor een vrouw om te reizen zonder mahram.” Deze uitspraak deed toen hij aan het preken was op de Minbar tijdens de dagen van al-Hadj. Er stond een man op en zei: “O Boodschapper van Allah, waarlijk, mijn vrouw is vertrokken voor het verrichten van de hadj en waarlijk, ik heb mij ingeschreven voor die en die veldslag. Hierop zei de Profeet (vrede zij met hem): “Ga de hadj met je vrouw verrichten.”

De Profeet (vrede zij met hem) vroeg hem niet of zijn vrouw veilig was, in haar eentje of dat er andere vrouwen met haar waren of dat zij jong of oud was.

Wanneer de steller van de vraag geen mahram kan vinden om de Oemrah mee te verrichten, dan valt haar niets te verwijten. Dit omdat tot de voorwaarden van de Oemrah en Hadj het hebben van een mahram behoort.

En Allah weet het beter.


Shaykh Mohammed Ibn Saalih al-Uthaymeen


[1]. Mahram zijn zij waar er volgens de Islam niet getrouwd mee mag worden.