Vraag:
Wat is de geschikte leeftijd om te trouwen voor mannen en vrouwen, omdat sommige jonge vrouwen geen huwelijk accepteren van mannen die ouder zijn dan hen. En zo zijn er ook sommige mannen die niet willen trouwen met een vrouw ouder dan hen. Wij vragen om een antwoord en mag Allah u belonen met het goede.

Antwoord:
Ik adviseer jonge vrouwen om geen huwelijk te weigeren met een man vanwege zijn leeftijd, al hij is tien, twintig of dertig jaar ouder dan haar. Leeftijd is geen reden, omdat de Profeet (vrede zij met hem) met ‘Aisha (moge Allah tevreden over haar zijn) trouwde toen zij negen was en hij drieënvijftig. Dus ouder zijn is niet erg. Het is geen zonde dat de vrouw ouder is, of een zonde in dat de man ouder is, omdat de Profeet (vrede zij met hem) Khadija (moge Allah tevreden over haar zijn), trouwde toen zij veertig was en hij vijfentwintig. Voordat de Openbaring tot hem (vrede zij met hem) kwam, dus zij was vijftien jaar ouder dan hem. Daarna trouwde hij met  Aicha (moge Allah tevreden over haar zijn), toe n ze klein was – zes of zeven jaar oud en hij was drieënvijftig jaar oud.

Vele van hen die op de radio of televisie spreken, schrikken mensen af van het huwelijk tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijden – dit is helemaal verkeerd en het zeggen van zulke dingen is niet toegestaan voor hen. Het is verplicht voor een vrouw om naar de (toekomstige) echtgenoot te kijken, en als hij oprecht en goed is, dan zou ze akkoord meten gaan, zelfs als hij ouder is dan haar. Op de zelfde manier moet een man zichzelf er toe zetten om een oprechte, gelovige vrouw te zoeken, zelfs als zij ouder is dan hij en hij nog jong en vruchtbaar is. kortom: de leeftijd zou geen excuus moeten zijn en het moet niet als iets schaamtevol worden gezien, zolang de man maar oprecht is en de vrouw oprecht is.

Mag Allah de situatie voor ons allen veranderen.


Shaykh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz
Fataawa Islaamiyah, volume 5, Het Boek van het Huwelijk, pagina 169-170.