Mag ik mijn zieke dier laten inslapen?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vraag:
Is het toegestaan om een dier in te laten slapen (euthanasie) wanneer dat dier oud is en pijn lijdt?

Antwoord:
Shaykh Mohammed Ibn Saalih al-Uthaymeen is deze vraag gesteld en hij antwoordde hierop: “Als een dier, waarvan het vlees haraam (niet toegestaan) is om te eten, ziek wordt, en er is geen hoop op genezing, dan is het geen zonde om het dier in te laten slapen. Want als je het dier in leven zou houden, dan wordt het een last voor je, wat verspilling is, omdat je veel aan haar zal moeten spenderen. Het laten leven totdat zij (zelf) sterft zonder haar eten en drinken te geven is haraam vanwege de uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem):

 “Een vrouw is het vuur binnengetreden vanwege een kat die zij had opgesloten. Zij gaf haar geen eten toen zij haar opsloot, noch liet zij haar vrij zodat zij kon eten van het ongedierte van de aarde.” (al-Boekhaarie en Moeslim)

Als het een dier is wiens vlees daarentegen halal is om te eten, en het zover is gekomen dat zij op geen manier meer van nut kan zijn, en je haar ook niet kunt geven aan anderen waarvoor zij van nut kan zijn, dan geldt hetzelfde oordeel als voor een dier dat haraam is om te eten, namelijk: het is toegestaan om het dier te doden, door het te slachten of door middel van kogels. Doe wat het makkelijkst is voor het dier, dit vanwege de uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem) :

 “Als jullie doden, doodt dan op de beste wijze. En als jullie slachten, slacht dan op de beste wijze. Laat ieder van jullie zijn mes goed slijpen en laat hem het te slachten dier geruststellen.” (Moeslim)

En Allah weet het beter.


Shaykh Mohammed Ibn Saalih al-Uthaymeen